Sinus Panel

Çelik Boyama Ve Kumlama

Çelik Boyama

Çelikten yapılmış bir nesneyi boyamadan önce yapılması gereken en önemli uygulama boyanacak yüzeyin uygun şekilde her türlü yağ, pas ve boya vb artıklarından arınmış olmasıdır.

SHOP PRIMER BOYA: Çeliği korozyona karşı korumak için 10 veya 20 mikron kalınlıklar arasında uygulanan hızlı kuruyan astar boyadır. Kumlama sonrası koruyucu amaçlı uygulamadır.

Çelik kumlandıktan sonra önce astar boyası, atılmalı daha sonra asıl boya yapılmalıdır. Boya özellikleri ve kalınlıkları son derece önemlidir. En uygun metod Airless boya makinelerinin kullanılmasıdır. Boya makineleri boyayı hava ile karıştırmadan yüksek basınçla çelik yüzeye yapıştırır ve Çeliğin kalitesini arttırır.

Çelik Kumlama

Çelik oksijen ile temas ettiğinde zaman içerisinde oksitlenir. Yağmur suyu ve deniz suyu ile bazı asitler bu oksitlenmeyi daha da hızlandırır. Basit olarak yüzeyde oluşan bu renk değişimi paslanma veya korozyon olarak ifade edilir. Ancak paslanma aslında basite alınacak bir konu değildir. Paslanma çeliğin mukavemetini ve direncini azaltır. Bu amaçla çelik malzemeyi yıllarca kullanabilmek için malzemenin oksijen ile temasını engellemeliyiz.

Kumlama; Çelik malzemesini boya ve pastan arındırmak, boyayı daha iyi tutan bir yüzey oluşturmak amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Tanım olarak kısaca Yüksek basınçlı hava yardımı ile (malzemelere göre farklı tane iriliklerinde) kumun parça üzerine fırlatılarak, çelik üzerindeki katmanı çok az oranda aşındırmasıdır. Temel amaç; çelik malzemesi yüzeyine sonradan yapılacak işlemler için aderansı sağlayacak yüzeyi sağlamaktır.

Kumlama Malzemeleri ve Çeşitleri

Kumlama Malzemeleri:
Silis: Oldukça ince çeşitleri olan silis kumu genellikle ince saclarda hafif şiddetle kumlama yapılacağı zaman kullanılır.
Bazalt: Tozuması az denilebilecek bu kum genellikle kapalı ortamlarda kumun geri dönüşümlü olarak kullanılabileceği yerlerde kullanılır.
Grit: Tozuması en az ve kumlama gücü en iyi olan Kum görünümlü demir çürüfüdür.

Kumlama Çeşitleri:
1. Otomatik Kumlama : Genellikle üzerinde kesme veya kaynak işleri yapılmamış çelik konstrüksiyon elemanlarının ya da belli ölçülerde ki kesme kaynak işleri yapılmış çelik malzemenin kumlanması otomatik makinelerde yapılır. Bu sistemin avantajı makineye girebilecek büyüklükteki malzemenin hızla ve ekonomik olarak kumlanabilmesidir.
2. Manuel Kumlama : Seyyar kumlama yüksek basınçlı hava üreten bir kompresör, kumlama makinesi, hortumlar vb. diğer donanım ile her yerde yapılabilir ve her cins malzemeye ve genellikle büyük çelik malzemelere uygulanabilir.

Back to top of page